Tambors de recessió a l’economia mundial

El capitalismo en esta fase imperialista está en una crisis permanente, la destrucción poco a poco de las economías emergentes agravan la crisis.

L’economia d’Alemanya es contrau un 0,1% el segon trimestre, en línia amb l’alentiment de la UE

PAULA CLEMENTE : Ara.cat, 15-Agosto-2019

La guerra comercial entre els Estats Units i la Xina comença a manifestar els seus efectes també a Europa. L’economia alemanya, la més gran del continent i tercera del món en termes de PIB, va contraure’s un 0,1% el segon trimestre d’aquest 2019, arrossegada per la caiguda de les exportacions i la producció industrial, els seus dos grans pilars.

Es tracta del segon trimestre durant l’últim any en què Alemanya decreix. Però els períodes de temps en què s’ha produït la caiguda no han sigut consecutius, fet que és el que tècnicament propicia una recessió. En concret, en el tercer trimestre de l’any passat l’economia alemanya va contreure’s un 0,2%, però va aconseguir remuntar a finals del 2018 i començar el 2019 creixent un 0,4%.

Les dades, compartides per l’Oficina Federal d’Estadística, atribueixen aquest fre al fet que “les exportacions van retrocedir més que les importacions”. Achim Wambach, president del Centre per a la Investigació Econòmica Europea, assegurava a Efe que “la nova escalada de la guerra comercial entre els EUA i la Xina”, així com “la probabilitat més alta d’un Brexit sense acord, impacten sobre un creixement de per si dèbil”.

Un exemple emblemàtic són els resultats de la marca Volkswagen. La companyia alemanya va fer públic que al juliol ha venut 490.000 vehicles, un 3% menys que en el mateix mes l’any passat. I el mateix ha passat amb les dades de matriculació dels primers set mesos de l’any: amb uns 3 milions i mig d’unitats venudes, la caiguda és del 3,8% respecte de l’exercici precedent.

La situació és similar a l’economia de la zona euro en general, on el creixement del PIB s’alenteix. Entre l’abril i el juny s’ha registrat un fluix creixement del 0,2%, és a dir, la meitat del que es va registrar el primer trimestre. En l’últim any, el PIB ha crescut un 1,1%, xifra que evidencia el ritme més baix d’expansió interanual des del quart trimestre del 2013.

La dada és especialment negativa si es té en compte que en les teories econòmiques clàssiques la xifra de creixement del PIB que fa possible la creació d’ocupació és un creixement pròxim al 3%. El creixement registrat ara a una Europa pendent del Brexit i de la guerra comercial és preocupant: si s’anualitzés la dada de creixement del segon trimestre, s’arribaria a un minso creixement del 0,8% anual.

Cauen les vendes de la indústria.

A Espanya, els últims indicadors van en aquesta mateixa línia. L’Institut Nacional d’Estadística va difondre dimarts que la xifra de negoci del sector industrial va baixar un 5% durant el juny passat respecte al mateix mes del 2018. Es tracta de la retallada més gran en tres anys. A això s’hi ha de sumar, a més, que les entrades de comandes al sector es van reduir en un 3,3%, la qual cosa va encadenar dos mesos consecutius de caigudes.

En global, i amb la xifra interanual de juny, la facturació de la indústria torna a taxes negatives i marca el descens més gran des del juliol del 2016, quan les vendes es van enfonsar més d’un 8%.

FLUIX CREIXEMENT ARREU D’EUROPA

UE: 0,2%

La UE va tenir un fluix creixement del 0,2% durant el segon trimestre i de l’1,1% interanual, la dada més baixa des del 2013.

Alemanya: -0,1%

Alemanya ha vist caure la seva economia per segona vegada en l’últim any. El motor econòmic europeu paga la caiguda de les exportacions.

Espanya: 0,5%

L’economia espanyola va créixer un 0,5% durant el segon trimestre. La dada és dues dècimes inferior a la del primer trimestre. Ahir mateix es va saber que la facturació de la indústria va caure un 5% interanual durant el juny.

Catalunya: 0,6%

Catalunya va mantenir un creixement trimestral superior a l’espanyol durant el segon trimestre de l’any, i va arribar al 0,6%.

 

 

Print Friendly, PDF & Email