DAVANT LA PROHIBICIÓ DE CONCENTRACIÓ DE L’1 DE MAIG A PL. SANT JAUME.

Print Friendly, PDF & Email

Comunicat de premsa de Lluita Internacionalista

Ahir 29 d’abril a la tarda vam fer una roda de premsa per presentar la convocatòria d’una concentració de 50 persones a la Pça Sant Jaume el primer de maig juntament amb la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC, que com nosaltres havia presentat comunicació a la Delegación del Gobierno en Catalunya, i una desena més
d’organitzacions que ja s’hi havien adherit. ( Vídeo resum ).

Passades les deu del vespre rebíem la notificació del Ministerio de Interior signada per Fernando Grande-Marlaska  que resol “ prohibir la concentración comunicada ”.

L’argument del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per prohibir-nos la convocatòria del passat 24 d’abril contra els pressupostos de la Generalitat de Catalunya va ser la recentralització i que les competències no corresponien a Mossos sinó al Ministeri de l’Interior. Ara, el fil argumental de la prohibició és que “aun cuando el derecho de reunión no se encuentra suspendido, la grave situación de crisis sanitaria actual, que ha obligado al dictado de normas restrictivas para el control de la epidemia, impide permitir la celebración de la manifestación, sin que existan medios
que puedan garantizar que no se van a producir nuevos contagios.” I continua “la celebración de concentraciones en vías o espacios públicos como la convocada, sean estáticas o dinámicas y con independencia de las medidas de seguridad que pudieran adoptar los convocantes, además de lo indicado, no son compatibles con el “Plan para
la transición hacia una nueva normalidad” aprobado por el Consejo de Ministros en su reunión del día 28 de abril de 2020.”

Que s’argumenti que no es poden posar mesures per evitar el contagi en un col·lectiu perfectament identificat de 50 persones en un plaça que té 2900m quadrats i una capacitat de més de 10.000 persones , és insultant, quan sota l’estat d’alarma s’envia cada dia només a Catalunya a un milió de treballadors i treballadores de sectors no essencials a la feina sense les garanties de seguretat adients. En qualsevol transport públic, empresa o supermercat amb un recinte tancat, hi ha més risc de contagi que a la concentració tal com estava plantejada.

Un dels arguments que aporta la resolució és l’informe desfavorable de la Guàrdia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona en el que es diu que “resulta incompatible (la celebració de la concentració comunicada) amb les restriccions que imposa el Reial decret de l’estat d’alarma” al considerar “que el risc de contagi és elevat”. Però aquest
risc de contagi elevat no va ser obstacle per que l’alcaldessa Ada Colau, el passat 25 d’abril, acompanyada per les regidores Janet Sanz i Rosa Alarcón, fessin una roda de premsa amb periodistes al bell mig de la Plaça Universitat, sense mascaretes ni guants.

A partir del 2 de maig, a més de la gent obligada a anar a treballar, anant a comprar, podrem trobar pels carrers a gent passejant i fent esport. Però ens prohibeixen , a un nombre concret de persones amb distància de seguretat i protecció, sortir a reivindicar els drets dels i les treballadores el 1er de maig.

Perquè la realitat és que, malgrat afirmen un i altre cop que el dret de reunió i manifestació no estan prohibits, totes les manifestacions o concentracions que s’han demanat han estat prohibides: a Galicia a la CUT, a Madrid a la Plataforma 25S i ara la del AST i diversos col·lectius de treballadors/es i sindicats, Cádiz al SAT, a Navarra a Lab, Esk, Cgt, Steilas, Solidari. Unes amb concentració de poques persones, altres amb marxes lentes de vehicles… és igual, totes prohibides. És una evidència que, diguin el que diguin, han prohibit i ens estan negat un dret fonamental com el de
reunió i manifestació quan el necessitem i necessitarem més que mai. Un estat d’excepció encobert.

El Govern “progressista” espanyol, vol compensar a cop de repressió el que no ha  estat capaç de resoldre des d’un àmbit sanitari públic desmantellat a cop de retallades i privatitzacions. L’estat espanyol té el nombre de morts més alt del món per COVID19 en proporció a la seva població. També tenim l’índex més alt de sancions amb quasi
800.000 mil denúncies i més de 7.000 detencions. I quan això és tan evident, només els queda evitar la protesta. En contrast, el Tribunal Constitucional d’Alemanya assegurava fa uns dies que el dret a manifestació ha d’estar intacte malgrat el confinament, sempre que es compleixin les normes sanitàries.

Restem a l’espera de la resposta que resolució que pugui arribar del TSJC davant del recurs presentat per la IAC i  estem valorant recurs al Tribunal Constitucional. Però ja coneixem l’orientació que té l’aparell judicial de l’estat en relació al dret a manifestació.

Per això, des de Lluita Internacionalista fem una crida a totes les organitzacions a les quals se’ns ha prohibit el dret a concentració i manifestació a impulsar una campanya conjunta arreu l’estat contra la repressió i en defensa de drets i
llibertats.

Ara més que mai, cal recuperar els carrers!!

Barcelona, 30 d’abril de 2020